Salta el contingut

Josep Puig Torné#

Autor: Anna Cunillera. Publicat a: Nova Conca, 5 de juny de 2020. Temps de lectura: 2'

Ermita dels Sants Metges (Sarral) - 6

Ermita a Sarral. Font: Wikimedia commons. Autor: Maria Rosa Ferre

El dia 3 de juny de 2020 va morir el doctor arquitecte sarralenc Josep Puig Torné als 90 anys. A la web del Col·legi d’Arquitectes podem llegir aquest fragment seu de l’any 2003:

... NO PODÍEM FER-HI QUELCOM MÉS?#

La resposta és SÍ! Podem i hem de millorar, sense perdre mai la visió de conjunt, pensar que l'herència que deixem –les nostres obres-, hem de millorar-les, respectant l´entorn natural o construït. Hem d´intentar desprendre'ns de tantes lligadures, requeriments, ordenances, pressions, angúnies i nervis i cercar l'obra equilibrada, sense egos, amb humilitat.

L'arquitectura, la bona arquitectura, mai ha d'anar fermada, l'acte de la creació arquitectònica necessita llibertat, amor i... bona voluntat per part de tothom!

Recordo la meva primera visita a l’ermita dels Sants Metges de Sarral. Com segurament molts d’altres, vaig anar-hi d’excursió amb l’escola, de petita. Recordo portar l’esmorzar, recordo un ambient de bosc, amb alguns pins, un espai de jocs infantil, un túnel. De l’ermita, en recordo els colors, cap detall en concret, però sí la sensació d’haver visitat un edifici com no n’havia visitat mai cap, com si fos un edifici màgic.

Amb el temps m’adono del privilegi d’haver pogut experimentar i descobrir un edifici com aquest sent encara joveneta. A vegades, no valorem prou el patrimoni arquitectònic que tenim més a la vora. M’agradaria que totes les escoles de la comarca incorporéssin excursions per a descobrir el patrimoni arquitectònic de la Conca de Barberà, també d’arquitectura moderna, entre els quals destaca indubtablement l’ermita de Sarral.

L’actual ermita és fruit d’una gran restauració que es va executar en diferents fases durant les dècades dels 60 i 70. Es va conservar l’absis gòtic del segle XIV, i es van enderrocar les parts més deteriorades. El nou edifici, envolta l’absis preexistent i té com a elements destacats el campanar de formigó i la façana de vidre de l’entrada. Les formes sinuoses i arrodonides es poden dur a terme gràcies a les tècniques de construcció utilitzades, principalment, formigó armat. Tanmateix, també s’hi utilitzen tècniques més tradicionals, com parets de pedra i coberta de teula àrab, que s’adapten a la perfecció a les formes modernes projectades per Puig Torné.

Anys més tard, vaig poder visitar una altra capella, la de Notre Dame du Haut, a Ronchamp, obra de l’arquitecte Le Corbusier, dels anys cinquanta, que d’alguna forma connecta i ens recorda a la capella de Sarral, generant unes sensacions similars, malgrat les diferències que hi pugui haver entre elles.

Ronchamp Notre Dame du Haut Ermita a Ronchamp. Font: Wikimedia commons. Autor: Lucie2beaugency

A la web arquitecturacatalana.cat podem descobrir algunes de les obres que va projectar Puig Torné, però encara n’hi falten, com per exemple, l’ermita de Sarral.

També són obra seva, en col·laboració amb Antonio Bonet Castellana, algunes cases i conjunts d’apartaments del Cap Salou i el poblat d’Hifrensa, dels anys 70, a l’Hospitalet de l’Infant, conjunt arquitectònic d’habitatges i serveis per als treballadors de la central nuclear de Vandellòs.

Tenim molts exemples de l’arquitectura de Puig Torné al nostre país, que val la pena de recordar i visitar. Un llegat d’arquitectura moderna del qual en podem gaudir tots i que tal i com es llegueix en el fragment busca respectar i millorar l’entorn natural o construït, amb llibertat i sense angúnies.