Salta el contingut

Cases més segures#

Autor: Anna Cunillera. Publicat a: Nova Conca, 29 de novembre de 2019. Temps de lectura: 2 minuts

Castell de Gósol Castell de Gòsol. Font: wikimedia commons. Autor: Lali Masriera. Llicència: CC BY

La llar, com he escrit en altres ocasions, és un lloc on ens hem de sentir segurs. És el nostre últim refugi, on guardem les nostres pertinences i els nostres records. Deixeu-me explicar-vos alguns mètodes per fer la vostra casa més segura. Alguns consells augmenten de forma significativa el nivell de seguretat de la nostra vivenda sense haver de fer-hi cap modificació.

  • Procurar de no deixar mai finestres ni vidrieres obertes.
  • Tancar amb clau totes les portes possibles de casa, també a l'interior. Cada porta tancada amb clau que el possible intrús es pugui trobar, serà un obstacle més a superar i farà més difícil la seva feina.
  • Deixar algun llum obert quan es fa fosc o quan no hi som, serà impossible saber si hi ha algú o no.
  • Si teniu persianes, abaixar-les quan es faci fosc, sobretot en portes i finestres practicables, amb les persianes abaixades es fa molt més difícil entrar per balcons i finestres. Per altra banda, hi ha solucions relativament econòmiques que també ens ajudaran a fer la nostra casa més segura.

PORTES I FINESTRES#

  • Posar panys amb clau a les finestres corredisses per l'interior. Els instrusos utilitzen sovint les finestres corredisses per entrar, i els panys les transformen en obertures molt més segures.
  • Instal·lar reixes o barrots posant atenció que no es puguin fer servir com a escala per accedir a plantes superiors, tot i que aquesta solució ens canviarà molt l'aspecte de la nostra vivenda. Si volem evitar la sensació d'estar en una presó, podem optar per reixes que es puguin obrir o plegar.
  • Si tenim portes interiors, per exemple, que donin accés a espais comuns o garatges, posar panys amb clau i mantenir-les sempre tancades amb clau.
  • Si hem de canviar el pany per algun motiu, podem escollir panys que funcionin amb claus amb garantia de control de duplicat, o claus que continguin elements mòvils en la serreta, que són més difícils de duplicar.
  • Si hem de canviar la porta, podem pensar en posar una porta cuirassada, les més segures, que són portes metàl·liques amb marc metàl·lic recobertes de fusta. El marc de la porta és un element molt important, ha de ser ferm i estar ben fixat al suport, per poder aguantar intents de forçada amb palanca.
  • Podem instal·lar passadors a les portes d'accés, tenint en compte que el marc de la porta ha de ser ferm i ben fixat al suport.
  • Si hem de canviar portes o en volem reforçar la seguretat, el bombí també es pot millorar. Podem posar dos panys de sistemes diferents i complementaris, podem recobrir el bombí existent de manera que se'n faci difícil l'extracció, o assegurar-nos que el bombí nou no sobresurt del pla de la porta.
  • Si hem de canviar finestres, podem escollir marcs amb reforç interior d'acer per les que estiguin més accessibles, inclús podem col·locar-hi vidres laminats i de seguretat, tot i que trencar vidres és molt sorollós i no acostuma a ser la primera opció per als intrusos, en general.
  • Si hem de col·locar persianes noves, podem instal·lar-ne amb sistemes autoblocants, que no es puguin aixecar des de fora.

DOMÒTICA#

En el camp de solucions "intel·ligents" o "actives" també podem trobar un gran ventall d'opcions.

  • Panys que es controlen amb targetes o números de seguretat, o fins i tot, es controlen remotament des d'una aplicació mòbil.
  • Alarmes connectades a una central receptora, encara que aquesta opció comporta el pagament d'una mensualitat, i tampoc et garanteix la inviolabilitat del domicili.
  • Alarmes audibles connectades amb el nostre telèfon mòbil, que no requereixen subscriure cap contracte amb cap companyia externa.
  • Càmares IP de videovigilància que grabin o transmetin en temps real tan sols els nostres espais privats, tan exteriors com interiors de la vivenda, i podem controlar i visualitzar des del nostre ordinador o telèfon mòbil.
  • Detectors de presència per a portes i finestres, sensors de moviment, soroll, infraroig o tèrmics, són altres sistemes que existeixen en el mercat i podem instal·lar a casa nostra. Actualment, la majoria d'aquests sistemes utilitza instal·lacions inalàmbriques que en facilita la seva instal·lació.
  • La simulació de presència és un altre enfoc pel que fa a la seguretat de la llar, si bé és cert, que els possibles intrusos actuen independentment de si hi ha persones dins l'edifici o no. Podem instal·lar sistemes que pugin i baixin les persianes de forma automàtica, que encenguin i apaguin els llums, la ràdio o la televisió.
  • També podem instal·lar botons de pànic que connectin directament amb la policia.

A la pàgina web https://bricolaje.facilisimo.com/ podeu trobar moltes idees si voleu instal·lar algun sistema vosaltres mateixos. Un bon consell és intentar fer la vostra casa el més segura possible, de manera que sigui difícil accedir-hi físicament, crec que és la millor manera de sentir-nos més segurs a casa nostra.