Salta el contingut

El drama dels incendis en edificis d’habitatges#

Autor: Anna Cunillera. Publicat a: Nova Conca, 11 de gener de 2019. Temps de lectura: 2 minuts

windsor Incendi a la torre Windsor de Madrid l'any 2005. Font: wikimedia commons. Llicència: CC0)

Hem començat l’any amb notícies dramàtiques d’incendis en edificis d’habitatges. Tres morts a Badalona i un mort a La Llagosta, a la província de Barcelona. Tradicionalment, és l’època hivernal quan hi ha més incendis en habitatges.

La nostra llar, el lloc on vivim, ens proporciona refugi, i mai hauria de ser el lloc on algú hi perd la vida per culpa d’un incendi.

Com es comporta el fum en un edifici d’habitatges#

Quan s’inicia un incedi en un habitatge d’un bloc de pisos, inicialment el fum es queda dins l’habitatge, ja que suposem totes les portes i finestres tancades. Si els ocupants surten cap a l’escala de veïns i deixen la porta oberta, el fum automàticament puja, inundant tot el forat de l’escala. Si les portes dels pisos superiors es mantenen tancades el fum no els afectarà. Si els pisos superiors obren les portes, aquests quedaran inundats pel fum ràpidament.

Com hem d’actuar en cas d’incendi a casa#

Si el foc es troba dins del vostre habitatge o en un altre pis i no podeu sortir perquè, per exemple, l’incendi és en un altre habitatge i l’escala és plena de fum o el foc es troba en una estança propera a la porta de sortida:

  • quedeu-vos a dins de casa i no intenteu sortir;
  • agafeu el mòbil;
  • acosteu-vos a una finestra o balcó per tal de que us puguin veure des de fora, i sobretot tanqueu totes les portes que atravesseu;
  • poseu roba mullada al voltant de la porta d’entrada del pis, en el cas que l’incedi hagi omplert l’escala de fum, o al voltant de la porta de l’estança on es trobeu per evitar l’entrada de fum;
  • truqueu al 112 i demaneu ajuda per la finestra o balcó.

Si el foc es troba dins el vostre habitatge o en un altre pis i podeu sortir al carrer perquè la porta de sortida i/o l’escala estan lliures de fum:

  • agafeu el mòbil i si podeu, les claus de casa, per donar-les als bombers;
  • sortiu de casa i tanqueu totes les portes que pugueu;
  • baixeu fins al carrer només per les escales, mai amb l’ascensor, tampoc fugiu cap amunt;
  • truqueu al 112.

Sistemes de detecció i extinció#

Independentment de la normativa aplicable i vigent en cada cas, es recomana instal·lar algun dels següents sistemes de protecció contra incendis en interior d’habitatges, garatges i zones comuns d’edificis de vivendes.

Extintors#

En alguns casos no són obligatoris, però igualment són recomanables. Existeixen diferents tipus d’extintors. Els de CO2, que tenen una boca en forma de campana són nets i adequats per extinguir focs en presència de tensió elèctrica. Els de pols, malgrat requerir més neteja posteriorment, són molt polivalents i adequats per extinguir focs de tota mena de combusibles. Per a utilitzar-los, cal estirar l’anella de seguretat i dirigir la mànega cap a la base de les flames.

En general cal ubicar-los en llocs ben visibles, revisar-los anualment i comprovar la data de caducitat, que en general és de 20 anys des del primer segellat.

Senyalització i llums d’emergència#

Cal que les sortides estiguin ben indicades i il.luminades de forma autònoma en cas de que falli el subministrament elèctric.

Portes tallafoc#

Especialment útils per aïllar les sortides d’emergència i els accessos a l’edifici i als aparcaments. Cal mantenir-les sempre tancades, lògicament, perquè en cas d’incendi puguin complir la seva funció i evitin que el fum s’escampi per l’edifici.

Detectors de fum#

Els detectors de fum són dispositius electrònics que ens avisen acústicament de fum o calor en una etapes inicials de l’incendi, de manera que podrem actuar per evitar que es desenvolupi o evacuar l’habitatge o edifici en condicions més segures.

Cal instal·lar els detectors al centre del sostre de l’estança que estem protegint, i sempre a més de 15 cm de les parets. El lloc més adequat per instal·lar-lo és al passadís o distribuïdor que dona accés a les habitacions. Si dormim amb la porta de l’habitació tancada, especialment si tenim aparells de calefacció, també és molt recomanable instal·lar detectors dins del dormitori. Finalment, també en podem intal·lar un de forma complementària a la sala d’estar.

En general, no els instal·larem en cuines o banys, ja que el vapor d’aigua i els fums provoquen falses alarmes. També evitarem col·locar els detectors propers a calefaccions, ventiladors, aires acondicionats, finestres o conductes de ventilació, ja que els moviments de l’aire i les diferències de temperatura poden fer que el detector no funcioni correctament.

El mínim manteniment necessari d’aquests aparells és verificar periòdicament el funcionament correcte de l’avís acústic prement el botó de test, fent sonar l’alarma de la mateixa manera que si hi hagués fum.

Aquest sistema de detecció és molt fàcil d’instal·lar i altament recomanable. Els més senzills funcionen amb piles, que canviarem com a mínim un cop l’any. Els podem comprar a qualsevol ferreteria, a partir de 10€ aproximadament. Llegiu sempre les recomanacions del fabricant.

Recordatori final#

A la cuina, no us distragueu mentre cuineu, netegeu sovint els filtres de l’extractor i si alguna vegada s’encèn l’oli de la paella, simplement tapeu-la i aparteu-la del foc. Mantingueu aparells de calefacció i elements amb brasa o flama apartats de tot material combustible. Els elements de brasa o flama han de quedar ben apagats abans d’anar a dormir o de marxar de casa. No eixugueu la roba posant-la al costat d’estufes o llars de foc. I en cas d’incendi, hem de tancar totes les portes que ens trobem per evitar que s’escampi el fum i no hem d’intentar mai baixar per una escala plena de fum.

Aquest article ha estat elaborat parcialment amb informació extreta de la pàgina web del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.