Salta el contingut

Setmana de l’arquitectura des de casa#

Autor: Anna Cunillera. Publicat a: Nova Conca, 8 de maig de 2020. Temps de lectura: 2'

pintem pedres amb ceres Podem aprendre a pintar pedres calentes amb ceres. Font: Anna Cunillera

Aquest any, la Setmana de l’Arquitectura se celebra de forma virtual del 7 al 17 de maig. La proposta inicial per a l’any 2020 “Arquitectura a les aules” s’ha transformat per adaptar-se al nou escenari que estem vivint, amb les escoles tancades, i s’ha retitulat com a “Arquitectura a les aules. Aprendre a casa”.

«Arquitectura a les Aules» va celebrar la seva primera edició l’any passat, a la Demarcació de Barcelona, i va tenir molt d’èxit entre les més de 50 escoles i instituts participants, mitjançant la realització de tallers organitzats per arquitectes. Aquest any, precisament, la proposta s’havia obert a tot el territori català, i també hi teníem escoles i arquitectes de la Conca apuntats.

Els nous escenaris, però, ens porten a reinventar les iniciatives presencials a formats virtuals, al màxim possible, per tal de no perdre els continguts i les oportunitats d’aprenentatge que aquesta iniciativa, i moltes d’altres, ens ofereixen.

Així doncs, el Col.legi d’Arquitectes posa a disposició d’alumnes, famílies i escoles el programa “Arquitectura a les aules. Aprendre a casa”, un seguit de tallers online elaborats per professionals de l’arquitectura, «amb l'objectiu d'oferir una nova mirada sobre els espais que ens acompanyen i oferir continguts educatius adaptats a totes les edats que ajudin a passar aquesta època de confinament», tal i com podem llegir a la web www.arquitectes.cat.

Els tallers comprenen des del cicle inicial de primària fins a secundària, i estan pensats per a poder fer a casa, és a dir, amb materials i recursos que podem tenir a casa o, són relativament fàcils d’aconseguir.

Els tallers es poden consultar a www.arquitectes.cat/ca/arquitecturaalesaules-aprendreacasa.

Alguns dels tallers que podeu fer són:

Tallers per a primària#

Si us agrada dibuixar, la Teresa Carrera ens ensenya com podem fer rajoles modernistes d’una forma molt fàcil. Si us agrada fer formes en paper, la Mireia Martin ens ensenya propostes de kirigami, l’art japonès de retallar i dissenyar formes en paper. Si us agrada retallar i enganxar, l’Anna Labianca ens proposa fer una maqueta de la torre del Sol, llegint-ne els plànols.

Tallers per a secundària#

Si us agraden els mots encreuats, l’arquitecte Antoni Morell ens en proposa uns de temàtica arquitectònica i urbanística. Si us agrada la fotografia, l’arquitecta Gabrielle Bortoluzzi ens proposa un taller per conèixer com funciona una càmera obscura i ens ensenya com crear-ne una en una habitació. Si us agrada dibuixar, Josep Callis ens ensenya a dibuixar la nostra habitació com Van Gogh, amb nocions de perspectiva incloses. Si us interessen les estructures, la Coop d’Era us proposa dos tallers per construir petites estructures en poc temps.

També tenim diverses propostes per a reflexionar sobre els espais de casa nostra; Bruguers Bosch Aguiló ens convida a reflexionar sobre els espais que ens agradaria tenir a casa nostra, mitjançant el dibuix i la maqueta. Per la seva banda, Sonia Hernández-Montaño ens ensenya com aconseguir un dormitori saludable. I la Laura Herrera ens ensenya com podem aprofitar el sol que ens entra a casa. Entre d’altres.

fem un teatre d'ombres xineses També podem fer un teatre d'ombres xineses. Font: Anna Cunillera

Si feu algun dels tallers, en podeu compartir els resultats a la xarxa amb l’etiqueta #FemArquitectura o enviant-los a www.arquitectes.cat/ca/autoritzacio-festes-arquitectura.

Aprofiteu aquests tallers, és una oportunitat per a treballar continguts de forma diferent, i tots els tallers impliquen haver de treballar amb les mans, i així també deixem la pantalla de banda, durant uns instants.

És ben cert que aquests dies no ens falten propostes per fer activitats a casa. Potser a vegades no sabem ni quina triar, entre la feina de l’escola, ajudar a casa, algunes activitats extraescolars que continuen de forma virtual, etcètera. No ens hi amoïnem massa. El més important és que tinguem salut i si ens ve de gust de fer alguna activitat extra, doncs endavant. Totes les activitats poden ser divertides i de ben segur són oportunitats per descobrir coses noves i despretar la nostra imaginació.