Salta el contingut

Activitats per fer a casa sense consum elèctric#

Autor: Anna Cunillera. Publicat a: Nova Conca, 10 d'abril de 2020. Temps de lectura: 2'

Hi ha moltes activitats manuals que es poden fer amb materials ben senzills, com paper, tisores, colors i cola, que ens poden servir per estimular la concentració i la creativitat. I què millor que dissenyar alguna decoració per a casa nostra? Ara que s’acosta la Pasqua, us en suggereixo algunes.

gelosia ous de pasqua Una manualitat fàcil i molt efectiva. Font: Anna Cunillera

Ous en gelosia#

Aquesta és una activitat molt senzilla de fer i visualment molt impactant. Agafeu un paper de la mida que vulgueu (serà l’ou) i el doblegueu en dos trossos. Dibuixeu mitja silueta d’un ou i retalleu, de manera que l’espai de l’ou quedarà buit. Això us farà de plantilla, ja que necessitareu dos papers amb un ou retallat. Ara sobre un dels papers retallats aneu enganxant tiretes de paper de colors, de plàstic fi de colors, de fils de llana, de tot el que se us acudeixi, de manera que vagi conformant com una gelosia. Ara hi enganxarem l’altre paper amb l’ou retallat a sobre. Ara podem acabar de retallar els dos papers enganxats en forma d’ou o deixar-ho rectangular. Ara només cal que hi feu un foradet per passar-hi un fil i penjar-ho allà on vulgueu. Si ho pengeu davant una finesta on hi toqui el sol, potser us farà unes ombres interessants.

Ous tridimensionals de fil de llana#

Primer de tot, necessitarem alguns globus, d’aigua o normals i els inflarem a la mida que volguem el nostre ou de Pasqua. Els haureu de penjar amb agulles d’estendre roba en algun lloc per a poder treballar millor. Necessitareu també fils de llana o d’algun altre material i en talleu, si podeu de diferents colors, uns quants, 7 o 8 fils per globus, d’una llargada aproximada de 40 cm. Ara poseu en un plat una barreja de cola blanca i aigua, de manera que sigui prou fluïda per a poder-hi sucar el fil amb facilitat, però no hi poseu massa aigua sinó no se us enganxarà al globus. Ara aneu sucant els fils al plat de cola i els aneu enganxant al voltant del globus. Deixeu assecar els globus, millor 24 hores. Quan estigui ben sec, podeu petar els globus amb una agulla i amb compte treieu la resta del globus. Ara ja podeu penjar l’ou de Pasqua en algun lloc de casa vostra.

Cal vigilar el temps que els infants es passen davant de pantalles. No només per un tema d’estalvi energètic sinó també de salut. Si bé el món digital és increïblement interessant i estimulant i es poden trobar multituds d’activitats per a fer i seguir, cal compensar-ho amb activitats que no requereixin estar davant d’una pantalla.

I sobre l'estalvi energètic, des de l’Institut Català d’Energia ens conviden a seguir alguns consells per ajudar-hi, útils no només per aquests dies de confinament sinó per sempre. Totes les situacions per les que passem tenen algun costat positiu; i aquesta no n’és pas una excepció. Si podem aprofitar per revisar els nostres hàbits i millorar algun aspecte des del punt de vista de l’estalvi energètic, doncs benvingut sigui.

Durants aquests dies podem aprofitar per fer aquelles tasques que no s’acostumen a fer gaire sovint, com per exemple, netejar la pols de les bombetes i lluminàries per a obtenir-ne un major rendiment lumínic. Altres tasques que podem fer són purgar radiadors, netejar la part posterior de la nevera i tots els filtes dels aparells domèstics que en tinguin, en millorarà el rendiment. També es pot aprofitar per revisar si les finestres i portes tanquen bé, i fer petites tasques de manteniment com arreglar una aixeta que goteja.

Pel que fa a mesures d’estalvi en electricitat, si encara no ho teniu, passeu-vos a la tarifa elèctrica amb discriminació horària. Amb els comptadors digitals és molt fàcil fer el canvi, ja que no implica la instal·lació d’un segon comptador. La tarifa amb discrimació horària té dos preus diferents d’electricitat. Durant l’hora punta el preu és lleugerament més car que el preu de la tarifa normal, mentre que durant l’hora vall, el preu és aproximadament el 50% del preu de la tarifa normal. Durant l’horari d’estiu el període vall va des de les 11 de la nit a la 1 de la tarda. Si concentrem rentadores, rentavaixelles, assecadores, planxa, cuina, durant aquest període podem arribar a estalviar força en la factura elèctrica.

Ànims i salut per tothom!